O delegație a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Tuzla, formată din șapte elevi însoţiţi de directorul şcolii, prof. Radu-Emil Buzan, și de prof. Meral-Leila Gemil, prof. Luminiţa Comşa, prof. Cristina Mihalcea, a participat, la Istanbul, la cea de-a treia activitate a proiectului internaţional de înfrăţire „Educația multiculturală – șansa viitorului”, proiect demarat în anul şcolar 2015-2016.

Obiectivul principal  îl reprezintă cunoaşterea strategiilor moderne de formare iniţială şi perfecţionare continuă a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ gimnaziale, a managerilor din aceste instituţii și rolul schimburilor interculturale în domeniu.

Dând curs invitaţiei venite din partea şcolii partenere „Mustafa Yesil Ortaokulu” din Esenyurt  (Istanbul), grupul constănțean a participat la manifestările prilejuite de Ziua Copilului Turc.

Cu acest prilej au încântat publicul cu cântece interpretate la mandolină de elevii Gemil Berkant, Vuap Aylin Ege și Stoica Maria Laura, încheind cu un dans popular turcesc, pe care elevii români l-au pregătit în semn de respect și devotament față de prietenii lor, alături de care au dansat preț de câteva minute.

Vizita s-a încheiat cu o discuţie cu primarul din Esenyurt /Istanbul, Necmi Kadioglu,  cu inspectorul general al provinciei Esenyurt, Pașali Besli și cu prefectul districtului Esenyurt, Ekrem Inci.

La începutul lunii iunie 2017, o delegaţie a şcolii partenere, formată din profesori, inspectori şi elevi va vizita Tuzla, pentru o noua întâlnire de proiect şi schimb direct de experienţă.