Un grup de elevi și profesori de la Școala Gimnazială nr.12 B.P.Hasdeu Constanța a participat la cea de a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectul european de parteneriat strategic Erasmus+, KA2, Bullying Free Minds, 2016 – 2018, care a avut loc la școala Ariogala Gymnasium din Lituania. Proiectul aduce împreună parteneri din Turcia, Italia, Grecia, Lituania, Portugalia și România în lupta împotriva comportamentelor indezirabile specifice bullying-ului. Proiectul își propune să desfășoare acțiuni de educare a empatiei, de conștientizare și acceptare a diversității umane în scopul reducerii și prevenirii comportamentelor de risc specifice fenomenului amintit.

Grupul de elevi și profesori care s-a deplasat în Lituania a fost alcătuit din Ioana Leuștean, Andreea Alexandra, Iulia Fedulov, eleve în clasa a VIII-a, profesor învățământ primar Filiz Talagai, coordonatorul de proiect din școala constănțeană și psiholog școlar Geta Mocanu-Apostu.

Cele cinci zile de vizită s-au derulat într-o atmosferă deschisă, prietenoasă. Sesiunile de lucru au constat în informarea partenerilor asupra rezultatelor evaluării bullyingului verbal din școlile participante, corelate cu cele corespunzătoare bullyingului fizic, s-au făcut aprecieri despre activitățile desfășurate anterior în cadrul proiectului și s-au conturat direcții de acțiune pentru următoarele activități de prevenire și combatere a comportamentelor de risc urmând ca la următoarea acțiune din proiect să fie măsurat progresul rezultat din activitățile derulate. Elevii dar și cadrele didactice participante au beneficiat de prezența unui specialist autohton desfășurând împreună cu acesta un workshop de dezvoltare a inteligenței emoționale. Alte ateliere de lucru au constat în schimbul de informații despre expresiile verbale folosite în situații de bullying verbal, specifice fiecărei tări, elevii prezentând chiar și scurte secvențe filmate în scop demonstrativ, cei prezenți opinând asupra importanței puterii cuvintelor în comunicare; activități de eliberare a stresului prin confeționarea de obiecte artizanale lituaniene dar și prin activități sportive pentru elevi. Elevii au participat la un atelier despre depturile omului, discriminare, xenofobie, etnocentrism, rasism și intoleranță, activitate peer to peer.

Pentru că data de 9 mai a marcat ziua Europei și 30 de ani de program Erasmus, participanții la întâlnirea C2 au fost invitați în Raiseiniai, districtul din care face parte Ariogala, la un festival dedicat acestor celebrări, unde Iulia Fedulov a transmis mesajul elevilor români, de a promova valorile europene și de a fi buni cetățeni europeni. Delegațiile celor 6 țări participante au fost primite de primarul din Raiseniai.

Un alt punct important al vizitei în Lituania a fost și oportunitatea de a cunoaște mai multe despre cultura și istoria poporului lituanian, în scopul promovării diversității culturale europene. Astfel, s-au efectuat vizite în două orașe importante, Kaunas și Klaipeda, singurul oraș port la Marea Baltică, a fost vizitat muzeul chihlimbarului din Palanga precum și capitala Vilnius, oraș al cărui centru vechi este inclus in partimoniul UNESCO.

Școala Gimnazială nr.12 ”B.P.Hasdeu” este reprezentată în acest proiect de șapte membri, cadre didactice, printre care doamnele director prof. Adelina Oșca și director adjunct prof. dr. Laura Mariana Popa cărora le mulțumim pe această cale pentru suport și implicarea în derularea în cele mai bune condiții a acestei etape a proiectului.