Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, în parteneriat cu  Inspectoratul Județean Constanța și Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, a organizat faza națională a concursului ,,Educație pentru sănătate”, sâmbătă, 27 mai, între orele 10.00-18.00.

Aflat la a VII-a ediție, evenimentul este inclus în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudeţene 2017 și cuprinde patru secțiuni: clasa pregătitoare și clasa I – secțiunea colaj la care au participat 27 de elevi; secțiunea fotografie – clasele II – VI: 60 de lucrări; secțiunea afiș: clasele VII – VIII: 88 de elevi, clasele IX – XI: 91 de elevi; însumând 267  de lucrări, alături de secțiunea științifică la care participă pentru clasele VII – VIII: 72 de elevi şi IX – XI: 80 de elevi din Botoșani, Caraș-Severin, Galați,  Harghita, Tulcea, Vaslui, Neamţ, Vâlcea, Gorj, Suceava, Brăila, Constanța și din municipiul București.

Subiectele pentru proba științifică (clasele VII – XI), atât rezolvarea de itemi, cât și proba de creație, au fost propuse, ca în fiecare an, de partenerii de la DSPJ Constanța, iar pentru realizarea colajelor, a fotografiilor și a afișelor elevii au pus în evidență temele de anul acesta: Sunt un copil sănătos, cresc fericit!, Sunt un adolescent vesel şi sănătos!, Veselie, bucurie = Sănătate, Veselie pentru sănătate!.

În debutul fazei naţionale, doctor Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănatate, coordonator al Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din DSPJ Constanţa,  a declarat că: Înainte de a exista ca etapă naţională şi de a fi înscris acest concurs în CAEN / CAERI, avem experienţa celor trei etape judeţene, fiind o iniţiativă a Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din DSPJ Constanţa ce a avut dintotdeauna sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Competiţia a fost  transformat în concurs naţional la iniţiativa profesor Victoria Dorobanţiu, de la Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” Constanța. În ciuda numărului nu foarte mare de participanţi, important este că există interes pentru educaţia pentru sănătate care înseamnă, de fapt, educaţie pentru viaţă. Educaţia pentru sănătate nu face parte numai din ceea ce se cheamă medicina omului sănătos (pentru a preveni îmbolnăvirile), ea face parte şi din medicina omului bolnav (pentru diagnosticarea precoce a bolii şi pentru prevenirea complicaţiilor) şi, de asemenea, face parte din medicina omului convalescent care a trecut prin boală (pentru prevenirea recidivelor şi pentru recuperare şi reinserţie socială). Este important ca educaţia pentru sănătate să devină o disciplină de studiu pentru toate nivelurile de învăţământ, de la grădiniţă până la absolvirea facultăţii.

În concluzie, un om fericit este un om sănătos, iar când mă gândesc la fericire, iau în calcul faptul că analizele lui sunt bune, că se simte împlinit emoţional, că are familie şi prieteni, că are un loc de muncă sau se simte util prin ceea ce face, că are memorie bună pe care şi-o întreţine, că e vesel, că se roagă, că trăieşte fiecare clipă frumos în folosul lui şi al celor din jur.

Proiectul, derulat în spiritul respectării dreptului fiecărui copil la un nivel de viață suficient pentru a permite dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială, are ca suport Programul Național Educație pentru Sănătate în Școala Românească, realizat prin acordul dintre Ministerul Educației Naţionale și Ministerul Sănătății.

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 27 mai, ora 16, la sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, deschisă de inspector școlar prof. Marinela Mrejeru care a declarat că acest Concurs Naţional de Educaţie pentru Sănătate a devenit un reper al proiectelor educative de la nivelul judeţului nostru şi al ţării.

Premierea a fost precedată de un spectacol festiv oferit de elevii premianţi şi profesorii Colegiului Național de Arte ”Regina Maria” Constanța, eveniment devenit deja tradiţie în cadrul acestui concurs.