Mâine, la liceele și colegiile unde câteva sute de elevi constănțeni de clasa a VIII-a au susținut probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă vor fi afișate rezultatele finale după contestații.

Calculele s-au făcut încă de ieri, de la primele note, așa încât cei care își doresc să ajungă să studieze în regim bilingv din clasa a IX-a s-au cam lămurit. Parțial!

Reașezări pe cerințele elevilor

Între 7 și 9 iunie vor avea loc înscrierile la Evaluarea Națională, după care mai vine un hop, de fapt vreo două: pe 19 iunie – proba scrisă la Limba și literatura română, și pe 21 iunie – proba scrisă la Matematică.

Marea repartizare computerizată este programată pe 12 iulie, momentul în care inimile a aproape 5.000 de viitori liceeni vor sta să… explodeze.

Conform planului de școlarizare făcut public de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în Ghidul de admitere 2017, liceele teoretice și cele vocaționale păstrează cam același număr de clase ca și anul trecut.

Așadar, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ vor exista tot șapte clase, numai că la cele trei de mate-info (ultima medie de intrare anul trecut a fost de 9,68), se adaugă trei de științe ale naturii (ultima medie 9,47) și una de științe sociale.  Astfel, la profilul real, prestigiosul colegiu primește și o clasă cu profil uman. „Este o cerință pe care am avut-o constant, în contextul în care elevii de la real, care nu fac față pregătirii la informatică sau matematică, se reorientează către Drept, Științe Economice, Psihologie, Relații internaționale“, declara prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea“.

La Liceul Teoretic „Ovidius“ – trei de mate-info (ultima medie 9,43) și patru de științe ale naturii (ultima medie 9,32).

La Liceul Teoretic „Traian“ – două de mate-info (ultima medie 9,32), patru de științe ale naturii (ultima medie 9,22) și una de filologie (ultima medie 9,17).

Colegiul Național „Mihai Eminescu“ – o clasă de mate-info (ultima medie 9,10), trei clase de științele naturii (ultima medie 8,95), o clasă de filologie (ultima medie 8,90) și una de științe sociale (ultima medie 8,87).

Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“ – o clasă mate-info (ultima medie 8,78), o clasă filologie (ultima medie 8,42) și una științe sociale (ultima medie 8,35), două clase învățători-educatori.

Liceul Teoretic „Decebal“ – două clase mate-info (ultima medie 8,77), două științe ale naturii (ultima medie 8,76), una filologie (ultima medie 8,66) și una științe sociale (ultima medie 8,65).

Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ – câte o clasă de mate-info (8,56), științe ale naturii (8,50) și filologie (8,30).

Liceul Teoretic „George Călinescu“ – o clasă științele naturii (în loc de mate-info), patru clase filologie (8,37) și una științe sociale (7,71).

La Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ vor exista patru clase: una de desenator tehnic pentru arhitectură și design, una tehnician pentru tehnici artistice, 14 locuri – instructor coregraf, și alte 14 – instructor de teatru, precum și o clasă de instructor muzical.

La Colegiul Comercial „Carol I“ dispare o clasă cu profil servicii, respectiv domeniul economic.

xxx

După cum bine știți, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial în anul 2017 s-a schimbat. Ea se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. Ceea ce înseamnă că vom asista la răsturnări de medii.

sursa foto: huff.ro