Pe 8 și 12 iunie, în cadrul proiectului ArheoTACT, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Constanța-Tulcea (ANR) și cu ajutorul voluntarilor de la LIONS Club Constanța, organizează Atelier de pictură Ebru.

Atelierul va fi susținut în totalitate, sub coordonarea profesoarei Serin Turkoğlu, de către membri ai ANR, persoane cu dizabilități de vedere în diferite grade, și va avea loc în datele de 8 și 12 iunie, între orele 1300 – 1500, la sediul MINAC (Piața Ovidiu nr.12, Sala „Ovidiana”).

Atelierul constituie parte integrantă a workshop-ului de restaurare și creație, denumit “Vibrația formelor”, care va cuprinde două manifestări distincte, dar complementare: pictură Ebru și restaurare ceramică. PicturaEbru este o terapie prin artă, în multe țări din Europa fiind aplicată pentru copii și adulți nevăzători, cu rezultate pozitive; aceste persoane au nevoie de activități artistice-plastice pentru echilibrul interior. Fiecare culoare va fi reprezentată printr-o formă geometrică.

Reamintim că proiectul ArheoTACT, câștigat în cadrul programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet” – ediția 2016, susținut de “Fundația ORANGE România”, îşi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei, printr-o abordare fizică și de conţinut.  Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt persoanele (copii şi adulţi) cu deficienţe de vedere. Proiectul este implementat în perioada 01 iulie 2016 – 31 august 2017, valoarea totală a acestuia fiind de 270015 lei – din care 222265 lei (82,32%) reprezintă sponsorizare “Fundația ORANGE România”.