Ieri dimineață, Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța au dat publicității un comunicat prin care dezaprobă demersul inițiat de către Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului, justificat de faptul că „acest lucru urmează a avea repercusiuni asupra bunei desfășurări a examenului și, implicit, periclitând calendarul prestabilit pentru admiterea în învățământul superior“.

Aceiași lideri ai celor din băncile școlilor au mai afirmat: „În primul rând, nu elevii trebuie să răspundă pentru carențele cu care ne confruntăm la nivelul dialogului dintre partenerii educaționali și reprezentanții administrației publice centrale. De asemenea, este fundamental ca Bacalaureatul să se desfășoare în contextul prestabilit, astfel încât admiterea în învățământul superior să se realizeze în condițiile firești, astfel încât niciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza mișcărilor de protest ale federațiilor sindicale. Pe această cale, facem apel laînțelegerea liderilor de sindicat și le readucem în atenție faptul că un dialog transparent, sprijinit pe aspecte concrete, poate fi soluția optimă de adoptat în vederea ameliorării inconvenientelor, fără ca efectele negative să se răsfrângă asupra principalilor beneficiari ai sistemului de învățământ și, în acest caz, asupra viitorului lor academic și profesional“.

 Reacția dură a profesorilor  

Cum era de așteptat, cadrele didactice s-au simțit lezate de imixtiunea elevilor în lupta sindicală și au avut unele dintre cele mai dure comentarii la adresa liderilor elevilor.

  • „Așa ne trebuie pentru că am trecut multe rapandule și nu am fost fermi în anumite situații. Ne-am lăsat mereu călcați în picioare…“
  • „E super ok că au opinie… E un drept al lor, dar să și-l exprime în toate situațiile. Mă întreb de ce nu au fost împotrivă atunci când elevilor li s-au acordat drepturi, când părinții pot face ce vor, când profesorilor nu li garantează dreptul la siguranță chiar în timpul serviciului. De ce nu se opun atunci când profesorul trebuie să rezolve problemele copiilor semiabandonați de părinți, dureri de suflet, de burtă, de dinți, de toate. Profesorul trebuie să știe totul despre copil în timp ce sunt părinți care nu văd școala vreme de opt ani. De ce nu se opun când profesorii sunt obligați să facă vizita medicală pentru a nu îmbolnăvi elevii. Dar pe mine cine mă protejează de bolile posibile luate de la elevi, că până una alta nu am văzut profesori să doarmă în colibe, plini de râie și de altele. De ce nu au protestat când mai marii noștri au jignit și umilit profesorii lăsându-i cu jumătate din salariu, când președintele țării a vorbit despre profesori ca despre niște nimicuri care consumă din buget. Să se opună dragii elevi lipsei lor de interes și motivație. Să protesteze împotriva părinților care nu se interesează de ei. Împotriva celor care nu le asigură locuri de muncă… N-am epuizat lista, dar am zis… “.
  • „Să ne unim în ciuda tuturor remarcilor și să trecem la grevă. Trebuie odată și odată să ne cerem și noi drepturile. La medic dacă nu te duci cu plicu nu te mai întorci viu acasă, deci vor și salarii mărite și șpagaaaa, pe când noi suntem umiliți, batjocoriți, dacă elevul are chef învață sau nu vine la ore etc, am ajuns de râsul râsului. Ei uită că de la noi pornește intrarea în viață, noi ne chinuim și tragem de ei să învețe cu toate umilințele primite. DECI GREVĂĂĂ… ȘI NOI AVEM FAMILII ȘI NOI VREM DREPTURI“.
  • „Cadrele didactice NU sunt slugile elevilor și părinților acestora, după cum consideră unii! Să fie clar pentru toată lumea!“.
  • „Să-mi cumpere Consiliul Elevilor haine decente, telefon ca al elevilor, să-mi repare mașina cu care fac naveta, să-mi cumpere cărți, dosare, mape, coli pentru comisiile pe care le am de făcut, să lucreze în locul meu în aceste comisii, să participe ˂benevol˃ la asistență la EN, BAC etc, să facă cursuri pentru credite până i-o veni rău, să organizeze și să participe la concursuri pentru punctaj… și restul… și apoi să considere că mă interesează părerea lor despre GREVA MEA, care e DREPTUL MEU!!!!
  • „Ca elevii, copiii, și profesorii au drepturi! Elevul are dreptul la educație, dar nu și-l însușește și acum agonizează de febra examenelor, iar guvernanții profită de această sensibilizare!“.