varujan vosganianUniversitatea „Andrei Șaguna” în parteneriat cu Uniunea Armenilor din Constanța a organizat un nou eveniment cultural dedicat de această dată, tuturor iubitorilor de carte,   lansând joi, 8 iunie, ultimul roman scris de Varujan Vosganian.

Excelența sa este membru de onoare al Senatului Universității „Andrei Șaguna” din 2010, an în care a dăruit numele „Varujan Vosganian” promoției absolvenților Facultății de Științe Economice. Tradiția ca o personalitate marcantă să susțină cursul festiv de încheiere a studiilor a fost inaugurată de instituția academică șagunistă în anul 2004, fiecare facultate invitând pentru acest eveniment  specialiști de mare notorietate din domeniul de activitate specific profilului acesteia.

Vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Romania, deputat aflat la cel de-al șaptelea mandat și unul dintre numele reprezentative ale literaturii actuale, și-a lansat joi, în Aula Magna a Universității „Andrei Șaguna”, cea mai nouă carte, intitulată “Copiii războiului”. Volumul recent  se dorește a fi o reconstituire a unor fragmente din istoria  României de la cel de-al doilea război mondial până la începutul anilor 2000, reușind să surprindă totodată și drama individului care, după război și după prefacerile ideologice din societatea noastră nu mai găsește libertatea nici în societate, nici în sine.

Lansarea cărții ce-i poartă semnătura ilustrului autor  a strâns o sumedenie de laude și recenzii pozitive din partea cunoscătorilor din domeniul literar, dar și din partea publicului local. Au vorbit despre literatura lui Varujan Vosganian și cel mai recent volum al său, Ovidiu Dunăreanu – prozator și publicist, Corina Apostoleanu – directorul Bibliotecii județene „I.N. Roman“ din Constanța, prof. Arşaluis Gurău, Liviu Merdinian – președintele Filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România,  Anton Antoniadis – președintele Comunității Elene Elpis din Constanța și nu în ultimul rând  Adrian Viorel Nicolaescu – prefectul județului Constanța.

În discursul său, președintele Uniunii Armenilor din România a atins și câteva puncte sensibile care au avut loc de-a lungul istoriei precum crimele regimului comunist, genocidul armean și holocaustul.

Cei prezenți au avut ocazia de a obține autografe și de a-i adresa întrebări autorului, marcând astfel un eveniment cultural memorabil pentru comunitatea șagunistă.

Printre capodoperele literare publicate de ilustrul autor se numără volume de versuri precum „Cartea poemelor mele nescrise”, „Şamanul albastru”, „Ochiul cel alb al reginei” şi volume de proză dintre care cea mai reprezentativă lucrare este binecunoscuta „Cartea şoaptelor” – epopee a secolului XX și, în același timp, carte de referință pentru poporul armean,  toate cărţile domniei sale fiind premiate sau nominalizate la importante premii atât în ţară cât şi în străinătate.