Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat, vineri, conform Hotnews.ro, modificarea metodologiei de concurs pentru ocuparea posturilor de directori și inspectori școlari, în sensul introducerii unei testări a competențelor manageriale ale candidaților.

Pavel Năstase a afirmat că toate cele aproximativ 600 de posturi care rămăseseră vacante în urma concursului din 2016 și pentru care au fost făcute numiri vor fi ocupate numai prin concurs.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în urma promovării concursului au fost numiți 100 de directori și 29 de adjuncți, iar cu detașare în interesul învățământului la această oră funcționează 97 de directori și 53 de adjuncți.

S-a mai introdus o probă

„La începutul anului am spus că posturile care au rămas vacante în urma concursului din 2016 a trebuit să le ocupăm prin numiri, printr-o procedură care de altfel a funcționat la nivelul inspectoratelor județene și acestea au fost în jur de 600 de posturi, ocupate prin această formă. Tot atunci am spus că toate posturile vor fi ocupate prin concurs (…) că această numire este una temporară. Am spus că nu dorim să începem anul școlar 2017 – 2018 decât în momentul în care toate posturile de conducere vor fi ocupate prin concurs”, a declarat Pavel Năstase, într-o conferință de presă.

Ministerul Educației a mai spus că va publica un ordin de ministru care va modifica într-o anumită măsură metodologia de concurs pentru ocuparea acestor posturi. „Altfel spus, atât pentru inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți, pentru directori și directorii adjuncți din unitățile școlare, toate posturile care sunt posturi de conducere sunt ocupate prin concurs. Au fost, sunt și vor fi ocupate în continuare prin concurs”, a afirmat Pavel Năstase.

În metodologia de concurs a fost introdusă și testarea competențelor manageriale ale candidaților. „În metodologia de concurs am introdus, față de ce a fost anul trecut, și testarea competențelor manageriale ale persoanelor care vor candida, lucru care nu era în metodologia precedentă”, a precizat el.

El a mai susținut că sunt „total false” acuzațiile că PSD vrea să numească pe criterii politice oameni în funcții de conducere în învățământ.

„Vreau să răspund în felul acesta la unele acuzații care s-au făcut adesea că PSD, Guvernul actual doresc să numească pe criterii politice oameni în aceste funcții de conducere. Este total fals. Deci avem concurs și acest concurs este unul foarte transparent. Astăzi se va publica ordinul respectiv și intrăm într-un calendar de concurs cu toate etapele respective”, a adăugat Năstase.

Proba scrisă de concurs se va desfășura în 17 iulie, toate probele vor fi finalizate până la sfârșitul lunii iulie.