Să reușești să aduci la evenimentul tău aniversar din provincie nu unul, ci doi – fie ei și FOȘTI – miniștri ai Educației, mi se pare că ești de-a dreptul IMPORTANT.

Numai că vorbim despre Asociația Elevilor din Constanța, cea mai puternică organizație din țară, care a izbândit, în cei patru ani pe care i-a aniversat ieri, să se implice până la victoria finală, pentru că a crezut cu tărie în ceea ce și-a propus, motiv pentru care a reușit să-și impresioneze „adversarii“ la masa negocierilor. Nu degeaba Robert Băjenaru, unul dintre fondatorii asociației, a afirmat „De patru ani, AEC nu doarme, dar nici pe alții nu-i lasă să doarmă!“. În timp ce sindicatele din Educație ajung să demonstreze că doar simulează interesul pentru binele celor pe care îi reprezintă, acești elevi au reușit să facă în doar patru ani destul de multe.

„Statutul elevului a provocat o revoluție“

Aflat la al treilea mandat ca președinte în fruntea AEC, Constantin Alexandru Manda se simțea ieri nu numai emoționat, dar și mândru în același timp că are cu ce se lăuda. L-am întrebat cum a „crescut“ de la un mandat la altul. „Am acumulat competențe și am învățat prin exersare. Nu poți fi reprezentant al elevilor citind din cărți sau din altceva, ci pur și simplu prin practică. Iar în cei doi ani cât am reprezentat Constanța atât la nivel local, cât și național, pot spune că am căpătat niște cunoștințe pe care altfel nu le puteam căpăta ca elev în România. Este o oportunitate unică pentru oricine va reprezenta elevii“, recunoștea Alex Manda, de altfel elev la Colegiul „Mihai Eminescu“.

Și pentru că una dintre marile sale izbânzi – care se alătură reducerilor la transportul local sau decontarea navetei ori atribuirea de burse elevilor constănțeni și acordarea manualelor gratuit pentru elevii de a XI-a și a XII-a – a fost și legiferarea Statutului elevului, care dă mari bătăi de cap profesorilor. Cum comentează liderul elevilor faptul că în cancelarii se vorbește despre elevii care au căpătat mult prea multe drepturi? „Într-adevăr, Statutul elevului este reclamat uneori în cancelarii, profesorii crezând că este prea permisiv pentru cei din bănci. Eu sunt de altă părere. Și anume că acest statut a provocat o revoluție, și nu atât prin prevederile sale, cât prin faptul că există și dovedește că elevii sunt cu adevărat implicați în sistemul de educație. Niște elevi au reușit să scrie și să se asigure că se aprobă un act foarte important, care trebuia să existe din 2011. Și anume Codul drepturilor și îndatoririlor elevilor. Iar noi nu facem decât să ne asigurăm că se respectă!“, a precizat liderul AEC.

La evenimentul gândit ca un spectacol au mai participat, alături de miniștrii Pavel Năstase și Sorin Câmpeanu, liderul Federației „Spiru Haret“ Marius Nistor, rectorul Universității „Ovidius“ – Sorin Rugină, inspectorul școlar general Gabriela Bucovală, împreună cu inspectorul general adjunct Alina Codreanu și inspectorul Marilena Mrejeru.

Simona ANGHEL