Aflat ieri la Constanța pentru a onora invitația Asociației Elevilor din Constanța, ministrul Educației Pavel Năstase a declarat senin că i se pare normal să demisioneze. „Am fost ministru într-un guvern politic. Altfel spus, nu am dat un concurs pentru postul acesta, nu m-a ales cineva cum se alege un parlamentar prin voturile publicului 😉 ci pur și simplu conducerea partidului și primul ministru m-au numit pe postul acesta. Deci ei m-au numit, ei mă evaluează, ei spun dacă sunt bun sau nu. Și în acest context, dacă s-a luat decizia să se retragă sprijinul politic, automat înseamnă demisia și aș vrea ca toată lumea să înțeleagă această situație. Nu este o chestiune în care să alegi: îmi dau sau nu demisia din guvern“.

Întrebat cu ce se mândrește să fi făcut în mandatul său de doar cinci luni, replica a venit instant NU MI-E RUȘINE CU NIMIC DIN CE AM FĂCUT!

Adică revizuirea programei și rezolvarea problemei manualelor școlare noi la clasa a V-a, care promite să ajungă la 1 septembrie în școli. „Eu sper că acolo, în minister, sunt secretarii de stat pe învățământ preuniversitar, doamna Bucur, care e de curând numită în funcție și care cunoaște foarte bine problema și va duce la bun sfârșit!“… Cât despre capacitatea sa de a fi condus un minister atât de greu, am auzit zilele trecute că la o foarte importantă întâlnire, întrebat despre sistemul Waldorf și-a întrebat asistentul „Ce-i asta, o instituție privată?“. Da omul nu are nicio vină, doar a fost numit politic, fir-ar să fie!

xxx

Într-o statistică personală, deci mai mult sau mai puțin oficială – care-l consemnează ca prim ministru al Educației post-decembriste, din anul 1997 pe Andrei Marga – președintele Senatului Academiei de Studii Economice Pavel Năstase se află pe poziția a 15-a, cu cel mai scurt mandat în fruntea Educației românești. Dacă o ținem în ritmul acesta să nu ne mai mirăm de ce elevii români sunt în topul european al analfabetismului funcțional. Pe cine mai interesează, când toate se întâmplă… atât de politic?

Simona ANGHEL