Pentru câteva sute de părinți constănțeni week-end-ul acesta este unul de foc, pentru că își doresc ca micul „absolvent“ de învățământ primar să fie viitorul absolvent de liceu de elită, dar rămâne de văzut cu ce beneficii, exceptând privilegiul cursurilor programate dimineața (Recunosc, vorbesc din proprie experiență…).

Astăzi și mâine, în câteva dintre liceele constănțene catalogate de elită – prin prisma rezultatelor obținute de elevii lor la Evaluarea Națională și apoi la Bacalaureat  – sunt programate testele de admitere în clasa a V-a.

La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ s-au înregistrat 131 de candidaţi, înscriși fiecare pe nivelul pe care îl vizează mai departe, respectiv: Intensiv limba engleză – 98 candidaţi pe 60 locuri; Intensiv limba germană – 29 candidaţi pe 15 locuri; Intensiv limba franceză – 4 candidaţi pe 15 locuri.

La Liceul Teoretic „Ovidius“, pentru cele trei clase a V-a s-au înscris 140 de candidați, semnificativ mai puțini decât în anii anteriori.

Așadar, aceste două instituții vor afișa astă-seară rezultatele, iar cum românul este prevăzător, în caz că nu se deschide… parașuta, duminică, 18 iunie, o parte dintre cei picați își vor încerca norocul la alte două admiteri. Pentru că pepiniere pentru viitorii liceeni există și la Liceul Teoretic „George Călinescu“ și Colegiul Național „Mihai Eminescu“. Rezultatele vor fi afișate duminică seară.

Și uite așa se face că pentru admiterea în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Traian“, unde testarea se va susține pe 24 iunie, au ajuns să se înscrie cei mai mulți candidați – 202, pentru doar 60 de locuri.

Acum nu neapărat algoritmul e general valabil, dar din experiența anilor anteriori cam așa s-a demonstrat.

Că după ce susțin examenul și încep cursurile mai răsar colegi noi în clase, care nu au trăit emoțiile paroxistice celor admiși… intrăm deja în „bucătăria“ conducerilor acestor licee și n-are rost. Cunoaștem presiunile sus-puse și imposibil de refuzat, care funcționează, din păcate, și după Evaluarea Națională. C-așa-i românește!

Simona ANGHEL