Ministerul Educației Naționale a organizat la Palatul Parlamentului, festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar câștigătoare ale ediţiei a XIV-a a competiției „Şcoală Europeană”, la care s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar.
Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian a fost declarată „Școală Europeană” intrând astfel și în posesia sumei de 5.000 lei oferite de Ministerul Educației Naționale. Banii vor fi utilizați pentru dotări, iar decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii școlii.
Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații s-a clasat în primele opt unități școlare din țară care au derulat cele mai multe proiecte europene, demonstrând încă o dată faptul că preocuparea constantă pentru actul educațional, dublată de dimensiunea programelor europene, este elementul care face diferența între Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța și celelalte școli și dovada că DA, se poate face învățământ de calitate în România.
„În prezent, în cadrul liceului se derulează proiectul strategic „Improving students’and teachers’ skills in home automation”, prin care se urmărește dezvoltarea competențelor elevilor în domeniul instalațiilor electrice (instalații de domotică/case inteligente) la nivel european, dar și pregatirea profesorilor în acest domeniu , iar pentru anul viitor tradiția acestei școli de a asigura elevilor săi o pregătire la nivel european prin stagii de practică derulate la partenerii din Europa va fi continuată printr-un nou proiect aprobat, în valoare de aproximativ 85.000 euro“, declara prof. Andra Șandru, directorul acestui liceu, care din păcate nu a putut fi prezentă la eveniment ca urmare a pregătirilor pentru buna desfășurare a Bacalaureatului. Liceul a fost reprezentat însă de unul dintre cei mai dedicați manageri de proiecte – prof. Gabriela Roman.
xxx
Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare în cadrul Competiției „Școală Europeană” sunt derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene: Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP 2007-2013), Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Euroscola, Juvenes Translatores, Europa-casa noastră, Lider European etc.
De asemenea, pot fi derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG-uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.
O altă categorie este cea a proiectelor finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.