Despre Cristina Andone – scriitor, activist educațional și trainer de creativitate, am aflat de la diriginta fiicei mele (Mulțumesc doamna prof. Adina Holban!). Și ca tot jurnalistul indiscret, dând apoi căutare pe google am descoperit că este soția unei impresionante „figuri“ politice (Bogdan Olteanu)… nu neapărat că ar conta.

cristina andone1În fine, la momentul la care a interacționat cu elevii de clasa a VI-a (fii-mea) în cadrul unei întâlniri programate în săptămâna Școala Altfel nu cred să fi primit feed-back-ul pe care i l-au oferit autoarei micuții care s-au așezat cuminți pe covor sâmbătă, 17 iunie, pentru a fi martori ai incursiunii în lumea lui Enescu.

Cristina Andone și-a lansat în 2011 o colecţie de opt volume de poveşti, reunite sub titlul „Poveşti din pădurea muzicală”, care urmăresc evoluţia a opt compozitori celebri – Enescu, Beethoven, Bach, Mozart, Chopin, Ceaikovski, Vivaldi și Strauss – şi sunt scrise într-un mod plăcut şi pe înţelesul celor mici, fiecare fiind însoţită de un CD cu muzica marilor compozitori.

Cartea lansată sâmbătă la librăria Cărturești din City Mall (recent inaugurată și ea. WOW avem două librării în ditamai enormitatea de mall) – „Enescu și hora razelor de soare“, e însoțită de un CD cu cele două Rapsodii Române și Simfonia a II-a în La major, compuse de George Enescu.

Autoarea îmi povestea sâmbătă că cei de la Samsung au digitalizat această carte, pe care au transformat-o într-un fel de Ebook pe care îl poți activa din sala de clasă și găsi acolo jocuri cu note muzicale, pe portativ chiar, foarte interesante. „Practic, cartea prinde viață în felul acesta și este o platformă pentru profesorii din toată țara“, spunea Cristina.

Îmi mărturisea că a fost foarte impresionată de reacția copiilor de la școala din Ciocârlia, de 7-8 ani, care s-au bucurat să asculte Enescu. „Copii simpli, fără sofisticăreli, au ales Rapsodia a II-a ca fiind mai plăcută. Deci instinctul corect există și în stare pură, trebuie pur și simplu cineva să aibă suficientă răbdare sau curaj să ajungă la acești copii. Eu încerc să-i prind în această joacă la o vârstă cât mai mică. Să nu-i fi prins Facebook, Instagram și așa mai departe, pentru că atunci se blazează. Dar când sunt mici, instinctele lor sunt nealterate și este vârsta cea mai faină la care poți să lucrezi cu un copil și să-l duci pe ce drum vrei tu, chiar de înalt academician. Până la urmă ce le propun eu este să se apropie firesc de Bach, de Chopin, de Mozart și să se împrietenească la fel cum o fac cu Mickey Mouse sau Minnie. Pentru că încă nu gândesc în clișee, sunt foarte curioși, sunt foarte deschiși către orice metodă ludică pe care le-o propui în mod onest. Dacă încerci să-i păcălești cu artificialitate îi pierzi. Dar dacă te duci către ei onest, cu o poveste care merită spusă n-ai cum să-i ratezi“, mărturisea autoarea.

xxx

Cât despre impresionanta colecție personală de costume populare autentic românești pe care o posedă, cam 100 de costume vechi, îmi spunea că le strânge de vreo 20 de ani și regretă că în ultima perioadă nu mai găsește piese autentice. „Acum 10 ani găseam cu ușurință chiar costume de muzeu. Iar copiilor le expun pentru că mi-aș dori să fie mândri de costumul nostru național. Îmi povestea mama unei fete de liceu că a avertizat-o ˂Să nu cumva să te îmbraci în ie că mă faci de râs. Arăți ca o țărancă˃. Ei bine, copilul acela dacă ar fi învățat în școală despre valoarea costumului popular, care este de fapt unul regal, princiar, ar fi avut o cu totul altă atitudine și ar fi fost mândră. Eu costumele acestea populare le port la bal, în străinătate, și întotdeauna sunt foarte admirată. Susțin cu tărie că este un costum princiar“.

Și ca să-mi satisfacă totuși curiozitatea, Cristina Andone mi-a dezvăluit că valoarea unui costum complet de Muscel, vechi de peste 100 de ani, ajunge astăzi la 2.000 de euro, tocmai de aceea de câțiva ani nu mai reușește să adauge piese în colecția sa. Prețiosul costum este cusut cu fir metalic, iar fota este extrem de grea. „Pentru firul acela metalic o femeie își vindea un cal sau o vacă de lapte apoi stătea 9 luni să coasă“. Și uite așa i-am smuls promisiunea autoarei că la anul va lansa un album dedicat costumelor populare… „pentru că o ie poate fi citită ca o poveste!“.

Simona ANGHEL