Marea majoritate a celor 30 de candidați „picați“ la scris, în octombrie 2016, la concursul pentru ocuparea postului de director sau director adjunct au revenit ieri în bănci pentru a demonstra că sunt capabili mai mult decât să facă diferența dintre șosete și mănuși… ca să nu mai vorbim de penibila coamă a măgărului.

Proba scrisă nu le-a mai dat bătăi de cap cu figuri geometrice sau întrebări dintre cele mai bizare, chipurile de… psihologie, ci a constat în rezolvarea în maximum 60 de minute a unui test-grilă cu itemi prin care s-au evaluat în proporție de 50% elemente de legislaţie şcolară și în proporție de 50% competențe manageriale ale candidaților, având la bază întrebări din lucrările semnate de Tony Bush și Alois Gherguț.

Dar cine a picat…

Din discuțiile purtate, ieri, cu câțiva dintre candidați, foști directori, am reținut nu numai că subiectele au fost cu totul deosebite față de „capcanele“ din toamna trecută, dar și mai accesibile pentru cei care au „tocit“ bibliografia sugerată. „A lăsat de dorit formularea itemilor mai ales la întrebările din management , aparținând autorilor Gherguț și Bush. Dar oricum a fost altceva! Eu am perceput proba ca având itemi pertinenți, doar cu mici excepții. Dacă învățai, cu siguranță găseai și rezolvarea!“, îmi spunea unul dintre candidați.

Așadar, din cele 135 de candidaturi – 83 pentru funcția de director și 52 pentru funcția de director adjunct -, au mai rămas în cursa pentru directorat 118 candidați.

Prof. Hariclia Marinela Popescu (Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“) s-a retras, alți 16 candidați fiind respinși pentru obținerea a mai puțin de 35 de puncte. Este vorba despre prof. Arif Aisel (candidat pentru funcția de director la Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu“), prof. Mihai Coiciu (director sau director adjunct la Liceul Teoretic „Emil Racoviță“ Techirghiol), prof. Iulian Gheorghe Popa (director adjunct la Clubul Sportiv Școlar nr. 1), prof. Adrian Țacu (director la Școala Gimnazială „Gh. Esenin“ Ghindărești), prof. Daniela Brașov (director la Grădinița nr. 45), prof. Lidia Oana Ilie (director Grădinița „Căsuța de turtă dulce“), prof. Elena Velcea (director Grădinița „Gulliver“), prof. Irina Petra Căpățână și prof. Dorina Ivanciu (ambele candidaseră pentru funcția de adjunct la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“), prof. Iulian Jegu (director sau director adjunct la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși“ Medgidia), prof. Gafia Popa (director la Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“ Murfatlar), prof. Marinela Ivașcu (director Școala Gimnazială nr. 1 Limanu), prof. Iuliana Marcoșanu (director sau adjunct la Școala Gimnazială nr. 37), prof. Gheorghița Marin și prof. Cosmin Mihnea Ungureanu (ambii pentru director Școala Gimnazială nr. 1 Castelu) și prof. Violeta Prisecaru (director Școala Gimnazială „Ion Ghica“ Tortomanu).

La polul opus, cele mai mari punctaje – 47,50 – le-au obținut candidații la funcția de director prof. Ramona Elena Dună (Școala Gimnazială nr. 1 Mangalia), prof. Marian Rădoi (Liceul Teoretic Băneasa) și prof. Mirela Pisaltu (Liceul Teoretic „Emil Racoviță“ Techirghiol).

Candidații admiși vor susține interviul și evaluarea CV-ului în perioada 19-31 iulie.

Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declaraţi „admişi” candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.

 

Simona ANGHEL