La Universitatea „Andrei Şaguna” vara se numără… bursierii Erasmus! O nouă grupă de studenți străini a ales și în această vară să-și efectueze stagiul de practică în cadrul Facultăților de Științele Comunicării și Științe Economice ale UAŞ.

 „Nu cunoșteam foarte multe lucruri despre România înainte să ajung aici, însă faptul că atât profesorii cât și colegii mei care au ales Universitatea „Andrei Șaguna” pentru studii și practică au fost atât de încântați de tot ce au întâlnit aici m-a făcut să-mi doresc să văd cum este să studiezi la țărmul Mării Negre, în țara lui Dracula”, a spus Zeynep Hünerel, studentă în anul II la Facultatea de Inginerie și Arhitectură a Universității din Kastamonu, Turcia.

Colegii de practică ai lui Zeynep au auzit de UAȘ de la studenții șaguniști care au studiat pe bani europeni, între unul și trei semestre, în alte universități din lume și și-au asumat cu mândrie rolul de ambasadori ai Universității „Andrei Șaguna”. Ei au vrut să se convingă că este într-adevăr un mediu în care profesorii și studenții formează o echipă de succes ce reușește să se dezvolte într-un cadru intercultural şi transnaţional, foarte oportun în contextul actual al globalizării pieţei muncii.

„Chiar dacă mă despart mii de kilometri de casă și sunt aici de puțină vreme, pot spune că la UAŞ am fost întâmpinat de profesioniști în domeniul economic, profesori ce în scurt timp mi-au devenit mentori dragi și care m-au făcut să simt că sunt într-o mare familie internațională”, spune Alibek Arzybaev, student de origine kârgâză în anul II de studii la Facultatea de Economie și Științe Administrative a Universității din Kastamonu, Turcia.

Colega lor, Merve Sarıkaya, proaspăt absolventă a Facultății de Jurnalism a aceleiași universități, este deja la a doua experiență Erasmus în România: „Primul pas către o experiență internațională l-am făcut vara trecută, când, la îndemnul profesorilor și încurajările colegilor care au trecut pragul UAŞ, am decis că nu există loc mai potrivit pentru mobilitatea de practică. Cele două luni au trecut mult prea repede și mi-aș fi dorit să nu mai plec acasă. Vara asta am avut din nou de ales între mai multe țări, însă am fost hotărâtă să aleg România din nou, așa că… iată-mă la UAŞ!”.

Sunt mai bine de zece ani de când UAŞ derulează programul Erasmus de mobilităţi pentru studenţi şi cadre didactice, finanţat de Uniunea Europeană. În tot acest timp, mai multe universităţi europene și-au trimis elevii și profesorii să descopere o cultură nouă, să-și îmbunătățească nivelul de limbi străine și, nu în ultimul rând, să descopere și să se integreze în sistemul educațional românesc.