În dimineața zilei de joi, 6 septembrie 2017, la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța forfota părea să anunțe că anul școlar a început mai devreme. Dar, dacă de obicei elevii sunt triști că vacanța se termină și trebuie să revină în bănci, copiii pe care i-am văzut aveau zâmbete largi arborate pe chip. Motivul pentru care veniseră la școală nu era începerea acesteia, ci ocazia pentru o întâlnire de suflet.

Aflată în România pentru o scurtă perioadă, jurnalista de origine română Iulia Badea-Guéritée, ce trăiește și scrie în Franța la Courrier International, a fost invitată, prin intermediul doamnei profesor Sandina Vasile de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, să își prezinte una dintre cărțile apărute recent, în mijlocul copiilor, pentru că li se adresează în mod direct în paginile intitulate „Povești de adormit prințesele”.1.1

Izvorâte din viața de zi cu zi, din întrebările inocente și pline de curiozitate pe care fiica sa, Awen, i le pune, textele pentru adormit prințesele mai mici sau mai mari ori prinții pasionați de play-station ai zilelor noastre sunt mici ancore într-o realitate în care curiozitățile, temerile, dorințele celor mici sunt aceleași din toate timpurile, doar că se deghizează în hainele mileniului al III-lea.

Viața, moartea, dorința de a te autodepăși, înțelegerea creativă a fiecărei experiențe de viață, acestea sunt constantele micuței cărți bilingve pentru copii pe care autoarea însăși o descrie ca fiind doar răspunsurile pe care le-a găsit, inspirat, spunem noi, la întrebările puse de copiii săi.

„Mă scuzați, vă rog, că nu am adus mai multe cărți! În Franța, la o lansare de carte vin maximum 4-5 copii…”, a mărturisit jurnalista, emoționată de numărul mare al elevilor care au dat curs invitației de a participa la acest eveniment. Aceștia, mai mici sau mai mari, au pătruns pentru o oră în lumea propriilor întrebări la care nu au mai răspuns de acestă dată părinții ori cadrele didactice, ci textele Iuliei Badea-Guéritée. Ei au ascultat texte în lectura autoarei, în limba franceză, și în lectura Veronicăi Hagi, organizatoarea evenimentului, în limba română.

De asemenea, jurnalista a mărturisit, primind cu emoție un buchet de flori: „În Franța nimeni nu mai oferă flori. În niciun caz învățătoarei sau profesoarei. Doar bărbații mai fac acest gest de 1 mai, când cumpără lăcrămioare pentru iubitele lor. E foarte trist… Eu ador să îmi aștept fetița la ieșirea de la școală cu o floare în mână pentru a i-o oferi și a-i mărturisi că mi-a fost dor de ea”.

Autoarea a oferit astfel tuturor o lecție de modestie, de dragoste pentru cei din jur, de pasiune pentru meseria sa și de sinceritate.

Consilier de imagine, prof. Veronica-Diana Hagi