Septembrii la rândul, cu fiecare început de an școlar mi-aș fi dorit să am posibilitatea să particip la deschiderile festive ale unităților de învățământ din mediul rural, din simplul motiv că mă săturasem să scriu despre fițele loazelor care celebrează prima zi ca pe o mare ocazie de a-și etala noile achiziții. Că vorbim de la mașinuța de la tata și până la pantofiorii cu toc de 10 cm care oricum nu au ce căuta pe macadamul din curtea școlii.

Așa că ieri am decis să merg într-o localitate despre care s-au scris multe, majoritatea de bine, dar unde nu trecusem pragul faimoasei unități de învățământ, dotată la standarde ce ar putea fi invidiate de orășeni, în care învață câteva sute de elevi frumos îmbrăcați în uniforma școlii.pestera

Mărturisesc că atunci când am intrat într-una dintre clasele Școlii Gimnaziale nr. 1 din Peștera, primarul Marius Liviu Petre mi-a intuit întrebarea afirmând: „Nu, nu am adus acum scaune capitonate ca să impresionăm. Ba din contră, acestea, pentru că s-au uzat, vor fi înlocuite în scurt timp cu alte 100 noi. Au fost făcute investiții de-a lungul acestei veri, în mobilier nou, dar și igienizare, pentru că școala este sufletul acestei comunități“.

Fost director al unității de învățământ, profesorul de istorie Marius Petre a fost aplaudat cu vizibilă simpatie de sutele de elevi care ieri s-au aflat în curtea proaspăt amenajată, după o muncă de-o vară. Le-a promis că va fi alături de ei și îi va sprijini, dar că îi roagă să fie mândri că învață aici și să facă cinste acestei școli. De aceeași manieră a fost și mesajul transmis de prof. Alina Diana Codreanu, inspector școlar general adjunct, care a rememorat cu emoție anii în care pășea în curtea Școlii nr. 6 din Constanța.

Dar poate că cea mai marcată de evenimentul deschiderii noului an școlar 2017-2018 a fost prof. Magdalena Maria Boldașu, cea care începând de ieri va avea o misiune nu neapărat imposibilă, dar foarte grea. Numită director al Școlii Gimnaziale nr. 1 din Peștera în urma promovării concursului pentru ocuparea postului, prof. Boldașu va fi concomitent și învățător la clasa a III-a.

„Aș fi putut lua orele de educație muzicală sau desen, dar s-au completat deja catedrele, motiv pentru care o să… îmbin utilul cu plăcutul. Voi preda la clasa mea în prima parte a zilei, după care îmi voi prelua atribuțiile de director. Știam, când m-am înscris la concursul pentru ocuparea acestei funcții, că nu voi fi degrevată de ore, dar mi-am asumat acest lucru. Am clasa mea, i-am preluat de mici, de la clasa pregătitoare, și mi-ar fi foarte greu să renunț la ei. Cu susținerea colegilor voi încerca să fac față și la clasă, și ca director!“, mărturisea optimistă prof. Boldașu.

Cu tot cu structuri și grădinițe, școala din Peștera numără 434 de elevi, iar în cancelarie, din cei 42 de profesori, în majoritate titulari, 34 sunt navetiști, fiindu-le decontată naveta de către Primărie.

Careul festiv de la Peștera a mai fost completat de viceprimarul Tudorel Grosu, comandantul Postului de Poliție Peștera, Viorel Tudoran și consilierul local Vladimir Decu.

Simona ANGHEL