Am stat de vorbă, zilele acestea, cu o serie de învățătoare cunoscute în Constanța și care au recunoscut faptul că auxiliarele chiar aveau nevoie de o revizuire, pe fondul exploziei de edituri amatoare să… deștepte copilul. În schimb, și-ar fi dorit ca această decizie să fie luată mai din timp, așa încât să-și poată reconfigura abordarea la clasă și să nu mai fie nevoite în vară, la presiunea anumitor părinți, să achiționeze formidabilele auxiliare.

Personal, sunt de altă părere și mă bucur să constat că un părinte atent îmi împărtășește opinia. „Dacă veţi urmări cu atenţie, veţi observa cum zilele acestea aţi fost în mijlocul unei manipulări media“, afirmă Mihai Gavrilescu.
„Se ia un personaj controversat, care suscită interes, care calcă în străchini, care e agramat, care are acţiuni controversate. Și i se pune în cârcă și ce a făcut și ce nu a făcut.
Departe, departe rău, de a fi un fan Pop (care poartă o pălărie mai mare decât o poate duce), nu pot să nu observ că lumea reacţionează emoţional.
S-a vorbit de manualul de sport, deşi Pavel Năstase a semnat ordinul, în urma unei note de la Institutul de Știinţe ale Educaţiei. Centrul Național de Evaluare a demarat licitaţia și a făcut caietul de sarcini. Licitația era începută, legea e lege, trebuie respectată.
S-a vorbit de inspectori care percheziţionează elevi. Ştirea poate fi adevărată sau poate nu. Dar informaţia nu s-a verificat.
S-a vorbit de întârzierea licitaţiilor. Deşi licitaţiile întârzie de 5 ani de zile, iar cele care depun contestaţii sunt editurile (asta nu înseamnă că legea achiziţiilor publice e bună).
S-a vorbit de fișa psihopedagogică, cea care a apărut și aici pe grup
(„Dragă școală noi, părinții, cerem schimbare (autentică)“, de altfel un grup foarte puternic-n.r.). Până la urmă, se pare că acea fişă a pornit de la un psiholog mai zelos din Iaşi.
S-a vorbit de paza în școli, mai ales în sectorul 4, deşi paza este asigurată de primării.
S-a indus ideea că Gazeta matematică este interzisă în școli, deşi era aberantă ideea. Ca și cum, deodată, toţi copiii lucrează numai din gazetă.
Totul a explodat când s-a pronunţat cuvântul „auxiliare”.
Brusc tot sistemul a înţepenit, nimeni nu își mai poate face treaba, profesorii nu mai pot preda, elevii nu mai pot învăța, toate cărțile lumii au fost interzise.
Părinţii fac mitinguri și cer auxiliare. Nu manuale, nu formarea profesorilor, nu programă nouă, nu eliminarea fondului clasei, nu școli sigure, fără școli supra-aglomerate, nu pedagogii alternative, nu masă caldă, nu transparență bugetară, nu abuzuri etc. Nu, ei cer auxiliare.
Repet, fără a-i lua apărarea lui Pop, mi se pare ciudată această explozie, tocmai atunci când vorbim de sume de 80-100 milioane de euro.
Nu discut oameni, discut fapte“,
conchide același părinte atent la fenomenul… global.