Ziua de 26 septembrie a fost declarată de Consiliul Europei Ziua Europeană a Limbilor, pentru a promova pluralismul lingvistic și diversitatea culturală.

Manifestări diverse, destinate promovării cunoaşterii patrimoniului variat al culturilor, valorilor extraordinare pe care fiecare țară le vehiculează prin intermediul limbilor naționale și minoritare, au avut loc în toată lumea și ele sunt mediatizate prin site-uri care fac cunoscute evantaiul larg de activități.

Pentru elevii de la Colegiul „Carol I”coordonați de profesorii de limbă franceză și engleză, această zi reprezintă deja o tradiție și un prilej de manifestare a creativității, prin organizarea de expoziții de afișe și colaje, proiecții multimedia și a unui spectacol.

Programul pregătit de caroliști a cuprins: moment umoristic Citoyen de l’Europe, interpretat de elevul Halil Ozdinc (clasa a XI-a H), moment coregrafic cu eleva Diana Leacă (clasa a XI-a A), Ritmuri internaţionale, dans clasa a XI-a G, poezie în limba franceză: Chanson de la Seine, J. Prévert recitată de Simion Eliza, Toma Eliza, Căutişanu Loredana (clasa a XI-a H) şi melodiile Dernière danse, interpretată de eleva Dascălu Irina (clasa a X-a H) şi Love yourself – interpretată de Manea Alexandra şi Baicu Florin (clasa a XI-a D).

Considerând că accesul la imensa moștenire culturală în limbile de origine  contribuie la dezvoltarea mutuală și dă un sens cetățeniei europene,  eradicând  xenofobia, rasismul, antisemitismul și intoleranța, Ziua limbilor străine capătă o dimensiune educativă deosebită pentru tânăra generație, care nu trebuie să mai cunoască granițele.

Prof. Mihaela POSTELNICU