• Ce bine le spune Liviu Pop în videoconferință, dar ce poate face în fapt?

 

Este prima videoconferință a ministrului Liviu Pop la care am participat, dar parcă am avut un deja vu, intențiile sale fiind aceleași în prea maaaare majoritate cu ale predecesorilor săi. Toți și-au pus amprenta într-un fel sau altul asupra acestui atât de frământat domeniu, căruia îi lipsește cel mai tare coerența, predictibilitatea.

Eternele manuale proaste

Iar am auzit despre manuale, despre licitații, despre întârzieri sau urgentări și despre Legea manualului. Numai că de data asta Liviu Pop ar putea rămâne în istorie, dacă trece ordonanța, cu manualul unic, editat de Editura Didactică și Pedagogică. Oricum va rămâne cu banii aruncați pe manualul de sport!!!

Iar am auzit de revizuiri de manuale la clasele I-IV, de faptul că învățătorii se plâng că sunt slabe și necesită auxiliare, solicitate chiar și de părinți.

Iar am auzit de programe mult prea încărcate, despre care se bate toba de 27 de ani încoace și nu se face mai nimic, din contră, profesorii sunt îngropați în dări de seamă și statistici care nu folosesc la nimic (Știu am mai spus asta și o voi repeta… Asta e!).

Elevul de serviciu pe școală să dispară!

Iar am auzit despre modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, dar de data aceasta ministrul vrea să se introducă o prevedere expresă legată de folosirea telefoanelor mobile doar în orele în care profesorul solicită acest lucru. În rest, ele să stea închise, în clasă, într-un loc special amenajat. Și mai vrea să dispară elevii de serviciu pe școală, chiar dacă le vine rândul o dată la un an. De ce să piardă cursurile în acea zi, se întreba ministrul pe bună dreptate. Chiar și-așa, ce rost au acei bieți soldăței de la intrare, care își mai fac temele între pauze și de care trec oricum ca-n brânză unele personaje nesimțite.

O altă inițiativă interesantă a ministrului Liviu Pop este aceea ca școlile să primească direct finanțările, fără a mai trece prin consiliile locale.

Hai cu Legea educației la croitor

Și, ca toți ceilalți miniștri care au schimbat Legea educației naționale de au făcut-o terci – după cum chiar Liviu Pop recunoaște, jumătate fiind modificată în ultimii șase ani -, și el vrea să depună un proiect de lege nouă a educației. Și asta pentru că i se pare că NE MINȚIM ÎNCONTINUU!!! Dixit! Adică în lege se spune că și clasa a IX-a face parte din gimnaziu (???). Sau că învățământul obligatoriu este de 12 clase, dar se ia în calcul și clasa pregătitoare sau modificăm la 13 clase? Vrem să introducem admiterea la liceu sau continuăm așa? Bacalaureatul este cum este… adică a devenit o industrie de șomeri fără diplomă…

 

N-o să avem ce face cu atâția bani 😊

Aaaa și cireașa de pe tort a venit la final, când, umflându-și pectoralii, ministrul Liviu Pop a anunțat că la anul Educația va avea cel mai mare buget din ultimii 10 ani. HA! HA! HA! Ne-ați prostit o dată la alegeri cu aceste promisiuni, chiar nu vă potoliți?

xxx

Cât despre cei din bănci… au ajuns să nu mai dea 2 bani pe toate lamentările și să-și trăiască viața cum vrea mușchiu lor. Mă scuzați, dar asta simt… Iar la vârf sunt reprezentați de colegii lor care știu să facă presiune constant, nu ca sindicatele, care se joacă de-a imaginea la televizor. Inclusiv cu caraghioasele pichetări.

Simona ANGHEL