Pornind de la ideea că sărbătoarea educației este și un bun prilej de reîntâlniri între dascăli constănțeni, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, împreună cu Asociația „Educația pentru toți“, Universitatea „Ovidius“ și ONG Mare Nostrum, a organizat un seminar purtând titlul sugestiv „Educația în societatea contemporană – transfer între generații“.

Moderată chiar de inspectorul general prof. Petrică Miu, reuniunea a oferit prilejul unor importanți actanți în procesul educațional să-și exprime, mai mult sau mai puțin formal, opinia vizavi de stadiul la care a ajuns acest domeniu și cum poate contribui fiecare la mai bine…

Încântat că au răspuns invitației atât reprezentanți ai generațiilor de profesori care nu mai sunt la catedră, dar și cei care încă activează, prof. Miu recunoștea că dinamica societății face ca transferul între generații să fie unul atipic. „Elevii au un rol deosebit de important în relaționarea cu sistemul educațional, se implică din ce în ce mai mult. Problemele pe care le ridică ei – multe dintre ele fiind și adevărate – par să ne demonstreze că noi, profesorii, suntem nostalgici după vremurile când era altfel. Uneori poate nu înțelegem respectul pe care îl au ei, probabil sub altă formă, nu înțelegem că ei sunt mai receptivi la tot ceea ce înseamnă schimbarea în momentul de față în educație și, în general, în societate. Și atunci mie mi se pare că încercăm noi să ne ținem după ei. E lăudabilă încercarea lor de a-și desfășura exercițiul democratic“, a punctat… prietenos, „generalul“.

Pe de altă parte, într-un registru mai temperat decât omonimii săi din Asociația Județeană a Elevilor, Vlad Andrei Dogaru, președintele Consiliului Județean al Elevilor, admitea faptul că generația lor are nevoie de profesori pregătiți să le fie mentori și pe locul doi se situează respectarea drepturilor lor de elevi. „Un profesor bun este cel care se străduiește să fie un model pentru elev în tot ceea ce face, nu numai în actul de predare. Toți ne dorim să înțelegem ceea ce ni se predă, să rămânem, mai apoi, cu informațiile pe care le primim în școală, pentru tot parcursul vieții. Iar din punctul meu de vedere, un profesor excelent este acela care reușește să influențeze traiectoria viitoare a elevului prin modelul său“.

Diplome de excelență pentru trei dascăli valoroși

bararuUnul dintre momentele emoționante l-a constituit decernarea a trei diplome de excelență pentru trei profesori constănțeni care și-au adus în mod remarcabil contribuția în învățământului constănțean, nume de care se leagă incontestabil succesele din plan național și internațional – prof. Ion Băraru, prof. Constantin Vitanos și prof. Constantin Daba.daba

Întrebat cum percepe schimbul între generații, departe de catedră, prof. Daba admite că timpurile s-au schimbat. „Una este generația mea, alta este generația acestor profesori tineri. Eu cred că transferul între generații este sănătos dacă la bază sunt câteva principii. Iar unul dintre cele mai importante este munca. Dacă fiecare își face treaba, generațiile se succed armonios, lăsând o moștenire. Dacă dimpotrivă, generația care vine șterge totul, considerând că cei dinaintea lor nu au făcut nimic, atunci este exact ca-n vremea proletcultismului, când se neagă totul pentru că ei sunt mai buni. Noi acum ne plasăm cam pe la mijloc. Adică avem multe lucruri pe care le putem lăsa generației tinere și generația tânără asimilează, dar nu primește totul. Și e normal, pentru că noul trebuie să existe în toate. Timpul este singurul care le va verifica pe toate“.

˂Educația este tot ceea ce auzi și tot ceea ce vezi˃

iuliaCe și-au dorit organizatorii de la această întâlnire mi-a declarat prof. Paloma Petrescu: „Ziua mondială a educației ne dă prilejul, în fiecare an, să sărbătorim educația și implicit profesorul, cea mai importantă resursă de care dispune educația. Îmi mențin speranța că va veni o vreme când investiția în resursa umană din educație va fi o realitate! În era digitală pe care o traversăm accesul la informație este total, tehnologia ne ajută să fim mai buni, dar ce facem cu informația, cum o utilizăm? Profesorul este cel care aduce în relația cu elevii lucruri pe care calculatorul nu le poate oferi: motivație intrinsecă, inteligență emoțională, gândire critică, leadership, comunicare persuasivă.

Ne-am gândit ca la evenimentul la a cărui organizare am contribuit, la inițiativa Inspectoratului școlar județean Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța și ONG Mare Nostrum, să provocăm audiența la o lecție despre ˂motivație˃, ca factor determinant în învățarea de lungă durată, văzută prin ochii și sufletele diferitelor categorii de participanți: elevi, profesori, directori, părinți, membri de sindicat.

Am propus celor prezenți să își rezerve timp de reflecție și introspecție și să își asume fiecare un angajament personal, cât de mic, pentru calitatea educației, iar anul viitor… să vedem cu ce am contribuit și unde vom fi.

Ce este pentru mine educația? Este bucurie, muncă, învățare permanentă, civism, colaborare, împărtășire, respect, încredere și evident, cunoștințe. La început contează mai mult cunoștințele, dar cu timpul exprimarea firească a emoțiilor face toți banii!

Îmi place sloganul ˂Educația este tot ceea ce auzi și tot ceea ce vezi˃. Cred că tot ceea ce auzi și tot ceea ce vezi se adună în ˂rucsacul˃ nostru virtual. Dar cum ne organizăm lucrurile în el? aici intervine profesorul!“.

Simona ANGHEL