Nu trebuie neapărat să te declari un admirator al casei regale ori al dinastiei de Hohenzollern ca să trăiești cu oarecare emoție vizita la Constanța a principesei Margareta și a consortului său, principele Radu.

2principesa2Și aceasta pentru că am fost profund impresionată de reacția generației hi-tech la apariția celei care ieri a fost celebrată la Colegiul Național de Artă „Regina Maria“ ca fiind inspirația unei cărți dedicate lor, semnată de istoricul Adrian Cioroianu, deosebit de frumos ilustrată și intitulată „Margareta a României – O principesă în slujba țării regăsite“.

În cadrul programului naţional de lectură „Cărţile copilăriei”, iniţiat de Asociaţia Curtea Veche, ce-și dorește să aducă în special elevilor din mediul rural bucuria întâlnirii cu o carte frumoasă, principesa a găsit răgaz pentru un scurt popas și la colegiul unde a mai fost în urmă cu 11 ani. După cum ne mărturisea, emoționată, prof. Sorina Eftimi, director adjunct, cea care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment împreună cu prof. Angela Doicescu. „Ne bucurăm extraordinar de mult că a acceptat să revină printre noi alteța sa, pentru a-i încuraja pe micii noștri elevi să se bucure de lecturarea unei cărți care le este dedicată. Pentru că ea se adresează exact acestei vârste fragede, care nu a pierdut încă plăcerea de a citi“.

Primită cu aplauze sincere, neinstrumentate, dar și cu reverențe, făcute de fetițe îmbrăcate în port popular, principesa a avut parte de două recitaluri din partea a două foste absolvente ale colegiului, acum artiste consacrate ale Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ – Lucia Mihalache și Laura Eftimie, acompaniate la pian de Andrada Ștefan.

Iar dacă Iren Arsene, reprezentantul Asociației Curtea Veche, editura la care a fost scoasă această carte, le-a smuls promisiunea elevilor prezenți că vor citi măcar 10-20 de minute în fiecare zi, în schimb reprezentantul sponsorului – Ovidiu Maior – a transmis un mesaj sincer, de ardelean de la Târgu Mureș. „Consider că exemplul personal al părinților poate schimba percepția copiilor asupra lecturii“, adăugând că este tată a doi copii și în fiecare seară se străduiește să găsească răgaz măcar jumătate de oră să citească împreună cu micuții săi câteva pagini. „E destul să închidem atât de nocivul televizor, să lăsăm deoparte calculatore, tablete și telefoane și să ne întoarcem la lectură alături de copiii noștri“, referindu-se nu atât la faptul de a le citi, cât a deschide alături de ei, fiecare, câte o carte.

principesaRevenind la evenimentul în sine, trebuie spus că elevilor le-au fost împărțite 1.000 de exemplare, iar la despărțire ei și-au aplaudat oaspeții, strgând candid „Prințesă! Prințesă!“cu puritatea sufletului care nu s-a despărțit încă de poveștile copilăriei și care sigur mai are șansa de a-și prelungi această stare lecturând cartea dăruită de principesa moștenitoare.

Simona ANGHEL