Precum în zicala românească „Chelului tichie de mărgăritar îi lipsea“, zilele acestea se discută aprig pe marginea reintroducerii probei obligatorii de sport la Bacalaureat. Dar care să nu conteze la media finală, ci să facă parte din categoria… evaluărilor cu calificativ.

Secretarul Comisiei pentru Învăţământ a Camerei, deputatul PSD Mihaela Huncă, a organizat, în urmă cu două zile, o dezbatere publică pe această temă, dar și legat de intenția de creştere a numărului de ore de sport în fiecare ciclu de învăţământ.

Grozăvia de la care pleacă propunerea deputatei este una cât se poate de adevărată și pe care o observăm și noi ca părinți, și anume stringenta nevoie de mai multă mișcare a copiilor noștri, aflați deja într-un nedorit top al obezilor Europei și pe locul 3 în rândul populațiilor sedentare, ca să nu mai spun că 1 din 3 tineri în țara noastră nu face sport.

Cât despre faptul că 9 din 10 tineri stau cel puțin opt ore pe zi în fața televizorului și a calculatorului ori telefonului, mi se pare demn de cartea recordurilor, dar parcă nu-mi vine să cred, doamnă Huncă, în această statistică. Se trezesc la ora 7, adorm, cu puțin noroc, pe la ora 23, să zicem așadar, din cele 16 ore cam șase le petrec la școală și mai rămân 10 ore pentru gadgeturi, mâncat și, POATE, învățat??? Așa se explică faptul că nu mai ajung pe la frizer (mai ales cei din Cluj 😊).

Dar să revin…

Hai cu educația fizică și-apoi cu tata la un kebab!

Totuși, mărturisesc îndoiala că această propunere se va materializa, întrucât este de-a dreptul neverosimilă, în condițiile în care numai în municipiul Constanța sunt prea multe unități de învățământ care așteaptă construirea unor săli de sport, în timp ce elevii fac orele de educație fizică, atunci când vine frigul, printre băncile din clasă sau pe culoarul școlii sau liceului. Întrebat la ultima conferință de presă când vor avea săli de sport Liceul Teoretic „Traian“ sau Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“, inspectorul general Petrică Miu a răspuns „Păi credeți că asta se rezolvă peste noapte?“… Despre ce vorbim?

Dar doamna deputat, profesor de matematică și fostă sportivă de performanță, s-a ițit în centrul atenției jurnaliștilor cu o inițiativă legislativă, așadar nu i se poate reproșa indolența.

Ba chiar Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, prezent la întâlnirea de acum două zile, îmi povestea că lumea a fost surprinsă că un profesor de matematică se gândește la… sport. „Dar educația pentru mișcare trebuie să plece din familie, că degeaba băgăm câte trei ore de sport pe săptămână, iar mămica și tăticu ies cu copilu la fast food în fiecare seară. Cu o oră în plus de sport sau introducerea la Bac nu se rezolvă problema obezității.

Nu aceasta este problema de fond a învățământului sau care va rezolva mare parte din toate chestiunile pe care le semnalăm de atâta timp. Ce facem cu planurile cadru care prevăd că cei care sunt în clasa a V-a acum vor avea în clasa a VIII-a 34 de ore pe săptămână?

Văd că iar se ridică problema uniformei, ceea ce mi se pare o altă idioțenie. Dacă asta stă în calea bunei desfășurări a actului educațional chiar nu mai înțeleg ce priorități se stabilesc. Deja se exagerează… Sunt atât de multe lucruri care nu se respectă din Legea educației, plecând chiar de la acea subfinanțare pe care nu o vom vedea niciodată continuând cu numărul de elevi dintr-o clasă“, mi-a declarat dintr-o suflare același lider al părinților.

Pe de altă parte, profesorii de educație fizică cu care am stat de vorbă consideră această propunere inoportună, atâta timp cât nu se încearcă încă de la clasele primare rezolvarea separației dintre lecțiile învățătoarei și orele de specialitate… sportivă, care ar trebui susținute de cadre calificate. Dar aici intrăm în alt cerc vicios, al înmulțirii catedrelor și normelor…

xxx

Ca să nu mai vorbim de zecile de mii de scutiri și învoieli de la orele de sport care ar fi trebuit luate și ele în colimator și care dovedesc ineficiența intenției doamnei deputat. Chiar și-așa, trebuia să cereți, stimată doamnă, și o statistică de acest gen, ca să vă minunați cât de putori sunt prea mulți dintre elevii cărora doriți să le oferiți șansa de a slăbi prin sport!

Simona ANGHEL