În perioada 12.11. – 18.11.2017, la R.S.G. Sligerbos Levant, Harderwijk, Olanda, a avut loc cea de a treia întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ ,,On the Move in Europe” derulat de Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu” din Constanţa în parteneriat cu liceul olandez şi alte patru licee din ţările implicate în proiect: Spania, Italia, Germania şi Ungaria. Proiectul de parteneriat doar între şcoli în cadrul programului Erasmus +, acţiunea KA2, este al doilea dintre cele trei proiecte Erasmus+ care se desfăşoară în acest an în Colegiu. Proiectul a debutat în luna decembrie 2016 cu întâlnirea coordonatorilor, organizată de instituţia constănţeană. La această activitate au participat două cadre didactice – prof. dr. Anamaria Ciobotaru – coordonatorul proiectului şi prof. dr. Polixenia Popescu – membru al echipei de proiect şi cinci elevi din clasa a XI –a: Constantin Mara, Antici Patricia, Cristache Alexandra, Dăianu Daniel şi Chita Cătălin.

Proiectul vizează, prin tematică sa, criza refugiaţilor şi tot ceea ce presupune aceasta: migraţia de-a lungul istoriei, cauzele ei şi modul în care aceasta a influenţat viaţa de zi cu zi, aspectele sociale, economice şi politice resimţite în urma acestui fenomen.

Dintre activităţile derulate în această săptămână, menţionăm: vizionarea şi analizarea filmului ,,Freedom Writers”; design-ul unor hărţi care conţin informaţii despre migraţia popoarelor în trecut şi prezent, a fiecărei ţari participante la proiect; vizitarea casei memoriale Anne Frank în Amsterdam şi a altor locuri descrise în The diary of Anne Frank – carte pe care elevii au avut-o de citit şi analizat; vizitarea Centrului de refugiaţi din Zeewolde şi participarea la discuţii cu directorul AZC Zeewolde, Lazize Hillebregt de Valk; vizitarea primăriei din Hardervijk şi participarea la masa rotundă organizată de primarul oraşului; vizitarea expoziţiei pictorului Huszar Van De Stijl din Stadsmuseum, Harderwijk. Materialele elaborate de elevi pe parcursul acestei săptămâni au fost prezentate în ultima zi, de către aceştia – părinţilor, profesorilor şi reprezentanţilor autorităţilor locale.

Proiectul presupune, de asemenea, elaborarea de către profesorii participanţi din cele şase ţări, a unui ghid de bune practici privind cele mai eficiente metode de predare în vederea integrării elevilor de alte naţionalităţi.

Următoarea întâlnire a proiectului va avea loc în luna martie a anului 2018, în Waltrop, Germania.

 DIRECTOR,

Prof. dr. Anamaria CIOBOTARU