Trăim într-un sistem în care ni s-a spus de când eram mici că reciclarea este buna, dar totuși nu se practică. Am crescut auzind vorbindu-se despre încălzirea globala și efectul de sera, dar nu știm ce înseamnă. Cu toții suntem informați referitor la cât de nociv poate fi dioxidul de carbon în concentrație mare, dar habar nu avem cât de mult suntem înconjurați de el sau ce se va întâmpla cu noi pe termen lung. Copacii, tăiați din rădăcini din ultimele păduri virgine ale României lasă în urma lor zone defrișate, predispuse la incendii.

Acesta nu este încă un articol prin care să dramatizez toate aceste efecte pe care schimbările climatice le au asupra lumii în care trăim. Este un apel către conștiința umană, căci cu voia noastră, am lăsat prea mult timp să treacă și am ignorat semnalele naturii, iar acum timpul se scurge într-un ritm amenințător. Voi trece direct la subiect și voi începe prin a spune câte ceva despre mișcarea Fridays For Future, inițiată de o eleva suedeza, Greta Thunberg, care la doar 15 ani, a protestat pentru prima oara într-o vineri în fața Parlamentului Suedez, cu scopul de a atrage atenția referitor la necesitatea combaterii imediate a schimbărilor climatice.

Rând pe rând, tineri din toate țările lumii au ieșit în stradă, vinerea, în timpul orelor de curs, lansând întrebarea “De ce să studiem pentru un viitor care s-ar putea să nu mai existe?”. Studiile arata că nivelul de CO2 a atins în acest an cote maxime fată de ultimii 650.000 de ani. Conform NASA, din anul 2001 până în prezent, s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din toată istoria Terrei, crescând cu mai mult de un grad fata de 1920.

Dacă nu sună atât de înfricoșător, nu știți care sunt consecințele. Ei bine, da-ți-mi voie să vă prezint ce se va întâmpla dacă se va continua în aceeași direcție ca până acum și nu vor fi luate rapid măsuri: o creștere a temperaturii cu încă 2 grade va determina topirea ghețarilor și automat creșterea exagerată a nivelurilor mărilor și oceanelor. Până în anul 2100, se preconizează că nivelul apei ar putea crește cu până la 1m, astfel 10% din populația planetei rămânând fără casă. Asta ar însemna că multe dintre insule, printre care  și Maldivele, vor fi complet sub apa.

În 2014, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în lume mureau 250.000 de persoane anual din cauza schimbărilor climatice. Imaginați-vă, doar, cum va fi în anumite zone ale lumii, în următorii ani, dacă temperaturile și emisiile de CO2 vor continua să crească.

Greta a spus “Casa noastră este în flăcări, sunt aici pentru a spune asta, casa noastră este în flăcări.(…) Cu cât e mai mare amprenta, emisia ta de carbon, cu atât e mai mare datoria ta morală. Cu cât este mai mare platforma ta, cu atât este mai mare responsabilitatea. Adulții continuă să spună că este de datoria lor să le dea tinerilor speranță. Dar nu vreau speranța ta, nu vreau să fii încrezător. Vreau să intri în panică, vreau să simți teama pe care o simt în fiecare zi. Și apoi vreau să acționezi, vreau să acționezi ca și cum ai fi într-o criză. Vreau să te comporți ca și cum casa ta ar fi în flăcări, pentru că așa este.”. Pământul nu are o voce ca să poată vorbi, dar dacă ar putea, ar striga și ne-ar ruga să acționăm acum, cât încă se mai poate face ceva. Timpul pe care îl avem la dispoziție este limitat, dar este unica speranță a supraviețuirii viitoarelor generații.

Mișcarea Fridays for Future a luat naștere în România în București, unde, la început, o singura studentă, Diana, a protestat pentru prima oara pe 8 martie 2019. Totul a luat rapid amploare și la scurt timp, tinerii din Cluj, Iași și Constanța i s-au alăturat.

Misiunea noastră este să trezim interesul atât al autorităților, cât și al populației și să ridicăm un semnal de alarmă, deoarece sunt necesare schimbări majore la nivelul sistemului românesc. În Constanța, din cauza traficului aglomerat și a defrișărilor, aerul devine din ce în ce mai greu de respirat în zonele centrale ale orașului și, mai mult decât atât, marea și întregul ecosistem au de suferit din cauza deversărilor chimice ale vapoarelor ce staționează în port. Anul 2018 s-a soldat cu constatarea că plajele românești au atins cote maxime ale poluării. Pare că nu ne îndreptăm în nicio direcție.

Astfel, vineri, pe 14 iunie, începând cu ora 16, noi, tinerii constănțeni implicați în Fridays For Future, vom organiza un protest în Parcul Primăriei, în zona Monumentului Victoriei, la care vă invităm să luați parte. Toată această activitate are caracter pașnic, de informare asupra schimbărilor climatice. Prin astfel de manifestații, ne dorim să transmitem un mesaj autorităților – acela că ceva trebuie să se schimbe, întrucât planeta nu mai poate continua în acest ritm. Prin urmare, principalele scopuri la nivel local sunt:

-construirea de piste pentru biciclete;

-construirea de parcări sigure pentru biciclete;

-crearea unei infrastructuri pentru colectarea selectiva a deșeurilor și reciclarea acestora.

La nivel național, solicităm reducerea mineritului și utilizarea combustibililor fosili. Soluția fezabilă și eficientă ar fi dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă, întrucât România dispune de o așezare geografică propice, care îi conferă posibilitatea de a produce în cantități mari energie din surse eoliene și solare. De asemenea, dorim oprirea despăduririlor și promovăm permacultura, dorindu-ne să ridicăm moralul populației cu referire la sectorul agricol din România.

Sursă discurs Greta Thunberg: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/mediu/5625-greta-thumberg-ecologista-nominalizata-la-premiul-nobel-casa-noastra-este-in-flacari.html?fbclid=IwAR26cmXQBIVoRajJ2Kmg4ELlgXC53ZsGb-KMxEuI1kXHy37FSoThZuTS3Gk

Articol scris de Theodora Băutu