colocviu francez

În perioada 15-17 iunie 2019, la Colegiul Comercial „Carol I” Constanţa s-a desfăşurat un stagiu de formare a profesorilor de limba franceză „Journées de formation professionnelle” din cadrul proiectului inițiat la Colegiul Comercial Carol I  „Le français pour réussir” de către prof Mihaela Postelnicu.

Evenimentul „Journées de formation professionnelle”, aflat la a treia ediţie, este acreditat de Federaţia Internaţională a profesorilor de limba franceză la cea de a 50-a aniversare a sa.

La acest stagiu au participat  70  de profesori de limba franceză din România, Republica Moldova şi Bulgaria, formatorii fiind Rennie Yotova, directoare a Biroului regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, Jacques Uberti,  responsabil de misiune pentru limba franceză, prof. universitar  Nizar Djalal Adnani de la Universitatea din Oran Algeria și Lavinia Enache, fondatori ai firmei de comunicare digitală  Serious Evo  și prof. dr. Irina Cosovanu, președinta Asociației Române a Profesorilor Francofoni Organizatorii sunt Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, sucursala  Constanţa, Biroul regional pentru Europa Centrală şi de Est, Ambasada Franţei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Comercial „Carol I”.

Programul activităților a debutat cu alocuţiuni ale invitaţilor, un scurt spectacol susţinut de elevi constănţeni de la  Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Liceul Teoretic „George Emil Palade” şi Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza și prezentarea a două filmulețe cu mesaje mărturii ale elevilor de diverse vârste rolul limbii franceze în viața lor.  În continuare a avut loc o masă rotundă despre Cercetarea didactică în serviciul îmbunătăţirii practicilor de predare în cadrul căreia au intervenit profesori doctoranzi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, coordonaţi de către dna conf. dr. habil. Monica Vlad.

Un alt obiectiv al acestei întâlniri profesionale a fost împărtășirea proiectelor locale și regionale de către reprezentanții  sucursalelor regionale ale Asociației Profesorilor Francofoni din țară prin promovarea  experințelor  didactice moderne.

În zilele următoare au fost propuse patru ateliere cu temele: « Francofonie: Valori ale convieţuirii prin intermediul textului literar francofon în ora de franceză»  Modalităţi de exprimare orală », « Ora de limbă franceză prin jocuri », « Redactarea proiectelor europene » şi două conferinţe susţinute de  Michel Monsauret, atașat de cooperare educativă din cadrul Ambasadei Franței în România şi respectiv, de către  Krastanka Bozhinova, profesor la Universitatea Americană din Bulgaria care a intervenit online.

Pe durata manifestărilor a avut loc şi o expoziţie de carte realizată cu sprijinul distribuitorului național de carte străină  Sitka Alaska  din București,  dedicată editurilor internaționale, cum ar fi Hachette FLE, Clé International,  Didier.  Un vechi prieten al Constanței Remi GÉRÔME  a prezentat în cadrul acstei expoziți,  metodele de învățare a limbii franceze  pentru adolescenți Decibel și Génération de la editura Didier.

Prezența în premieră la Constanța a unicii librării  de carte franceză din Bucureşti, Kyralina  prin  directorul ei  Virgil Prud’homme s-a bucurat de aprecierea deosebită a participanților.

Împreună cu Diana Slav participanții au avut ocazia să descopere istoria orașului printr-un tur în zona veche a Constanței.

Ediţia de la Constanţa prin diversitatea, noutatea activităților derulate  într-o ambianță primitoare   a transformat zilele de formare  într-o adevărată sărbătoare  demonstrând încă o dată că francofonia este o stare de spirit iar cei ce o servesc sunt uniți printr-o solidaritate profesională specială.