Până mai ieri, nu-l consideram pe Dragoș Pătraru neapărat un guru al presei românești, chiar dacă emisiunea lui – „Starea nației“- a reușit să acumuleze sute de mii de fani români, iar adevărurile pe care le susține cu tărie sunt dureroasele noastre trăiri. Ca dovadă scandalul pe care l-a iscat la postul de televiziune cu care colaborează momentan – Digi24, din cauza unor afirmații care au deranjat conducerea.

„De 27 de ani țara ne vrea proști“

Cu prilejul conferinței pe care a susținut-o la Constanța vineri, însă, a reușit să le transmită un mesaj foarte clar tinerilor prezenți în aula bibliotecii Universității Ovidius, ajunși acolo la invitația Asociației Elevilor din Constanța și a Asociației Studenților. Și anume că este foarte important să întoarcă școala în folosul lor, să depășească barierele îmbuibărilor de cunoștințe și să-și antreneze abilitățile, să-și aleagă oamenii și cărțile pe care să le studieze. „De 27 de ani țara ne vrea proști. Să nu credeți că dacă terminați o facultate cu 10 veți găsi un job. Și asta pentru că școala noastră e atât de prost făcută că nu vă oferă abilități, ci cunoștințe. 91% din informația primită nu te ajută cu nimic în viitor. Diferența dintre școala noastră și alte școli este că pompează cunoștințe în speranța că vor deveni abilități. (…) Lumea s-a schimbat. Dacă nu te antrenezi pentru ceea ce-ți place nu ai să ajungi nicăieri niciodată. (…) S-au făcut studii la finalul cărora nu există absolut nicio dovadă că IQ-ul și talentul te propulsează. Oamenii extraordinari sunt cei care au abilități și muncesc foarte mult. (…) Dacă-ți dorești să fii onest în viață e OK. Dacă-ți dorești numai să faci bani vei ajunge să faci multe lucruri de care nu vei fi mândru în viitor“.

Întrebat de tinerii constănțeni dacă este de acord cu clădirea unui viitor peste hotare, jurnalistul a afirmat că „în lumea în care trăim țara nu mai reprezintă nimic. Suntem indivizi într-un sat global“.

„Îmi doresc să pot participa la mai multe concursuri și în afara județului“

În final, recunosc că am fost impresionată de gestul lui Dragoș Pătraru de a dona banii strânși din vânzarea cărții „Starea nației“ – apărută anul trecut sub egida TVR1 – în beneficiul unui olimpic constănțean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“.

Adelin Nicolae Stanca a terminat gimnaziul la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir“, reușind să fie admis la cel mai râvnit colegiu cu media 9,94. Anul acesta s-a întors cu medalia de bronz de la Olimpiada Națională de Matematică. Având-o ca dirigintă pe prof. Doina Stanca a avut șansa unei pregătiri mai temeinice. „Dânsa a fost cea care m-a inițiat și m-a susținut, mai apoi cu domnul profesor Nelu Chichirim, la ˂Mircea˃, am continuat pregătirea. Problema este că nu sunt prea multe concursuri în județul nostru și mi-aș dori să mă deplasez pentru a-mi testa cunoștințele, dar nu toate deplasările pot fi decontate de liceu. Îndrăgesc foarte mult matematica și aș dori să-mi urmez pasiunea și să fiu fericit cu ceea ce fac“, mi-a mărturisit, la final, olimpicul Adelin.

Un gest rar pentru un copil la fel…