Zilele acestea, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar, a lansat o… invitație. „Așa cum au hotărât colegii, în numele membrilor de sindicat, care sunt nemulțumiți de actuala grilă (de salarizare), s-a declanșat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie. Acum suveran este poporul, deci nu liderii pot decide. Dacă membrii de sindicat nu sunt mulțumiți de această lege a salarizării și vor să protesteze, au posibilitatea. O grevă generală nu se poate face de către liderii de sindicat, se face numai cu acordul oamenilor“.

Decizia de a porni o grevă generală în educație începând cu data de 12 iunie mă duce cu gândul la o singură țintă: boicotarea Bacalaureatului și a Evaluării Naționale.

Altfel nu înțeleg ce rost ar avea o asemenea inițiativă cu doar două zile înainte de încheierea anului școlar 2016-2017, în condițiile în care majoritatea mediilor vor fi încheiate, iar singurele „victime“ ar putea fi elevii de clasa a XII-a, respectiv a VIII-a, care vor intra în focurile probelor scrise.

Chiar și fără această decizie a liderilor sindicali, luată pe repede înainte, profesorii constănțeni deja sunt furioși în cancelarii pentru că probele scrise ale Bacalaureatului se „suprapun“ cu probele scrise ale Evaluării Naționale, ceea ce va crea, cel mai probabil, enervare mai ales în unitățile liceale care au și clase de gimnaziu. Și care mai organizează și admiteri în clasa a V-a.

Așadar, evaluările competențelor se vor finaliza pe 16 iunie, a doua zi, pe 17 iunie, fiind programat testul de admitere în clasa a V-a, iar pe 19 și 21 iunie au loc probele scrise la Evaluare. După care, din 26 iunie, vin probele scrise de Bac.

Lăsând la o parte frământările profesorilor legate de examenele naționale, care nu sunt pentru prima dată puși în situații… extreme, stau și mă întreb, totuși, cine mai crede în liderii sindicatului învățământului românesc? Fotografia ilustrează parcă sugestiv „pacea“ de la nivel… prea înalt.

Simona ANGHEL